Historien til verdensmester Birgit Skarstein

Verdensmesteren Birgit Skarstein

Du må tørre å gå på trynet, tørre å få hjelp

 

 

Idrettshelten og TV-profilen Birgit Skarstein (26) brakk beinet i badeulykke og ble lam etter mange, omfattende operasjoner. Likevel lever hun et rikt, aktivt og selvstendig toppidrettsliv med assistanseordning (BPA).

Birgit SkarsteinHun er en av Norges beste paralympiske idrettsutøvere, og rørte og engasjerte nasjonen på den strabasiøse veien mot toppen av Snøhetta, sammen med ekspedisjonsleder Lars Monsen, i NRK-serien ”Ingen Grenser” i 2012. Nå drømmer Vitale-ambassadør Birgit Skarstein om paralympisk medaljesus i Rio neste år, og Pyeongchang i 2018.

-Livet ble ikke helt som jeg hadde tenkt. Men når alt blir snudd på hodet, handler det om å være ærlig med seg selv, og tilpasse seg det livet man lever, sier Birgit.

 

 

 

Lam etter sykehustabbe

Det gikk fryktelig galt da Birgit Skarstein skulle bade fra en molo i Malaysia i 2008. Uten å sjekke vanndybden, hoppet hun i vannet.

Jeg hoppet bare rett ut i vannet etter kameraten min, og da jeg reiste meg klarte jeg ikke å stå ordentlig. Jeg tittet ned, og så at beinet var borte fra ankelen og ned. Leggbeinet stakk rett ut, hang og dinglet, og blodet fosset, forteller hun.

På sykehuset fikk hun en bakterieinfeksjon i beinet, og måtte gjennom en serie på 16 kompliserte operasjoner. Under det som skulle være den siste operasjonen, høsten 2009, fikk hun epiduralbedøvelse, og våknet opp uten følelser i beina. En sykehustabbe skadet ryggmargen, og hun kommer aldri til å kunne gå igjen.

 

Bruke det man har, der man er

For meg er det ikke noe alternativ å jage syndebukker. Folk gjør feil, og sånn er det. Ei heller tenker jeg på hva jeg kunne ha fått og gjort. Som rullestolbruker må jeg finne andre løsninger på det jeg har til rådighet – der jeg er, akkurat nå, sier hun.

Du trenger ikke bein for å ro, stake langrenn eller bevege deg i fjellet for å lukte på lyng og kjenne regndråper i panna. Idretten har blitt min måte å vise at jeg kan nå langt med det jeg har til rådighet. I begynnelsen, etter lammelsen, brukte jeg masse unødvendig energi på å prøve å mestre ting i hverdagen som ”alle andre” kunne mestre. Blant annet var det et mål for meg å skape boforhold som ikke skulle være spesialtilpasset min situasjon. Jeg trodde fast på at det å få hjelp var en svakhet, og la all min stolthet i å gjøre alt selv. Men jeg konkluderte etter hvert med at det var altfor energikrevende – jeg måtte velge mine kriger, måtte tørre å få hjelp. De første årene var det min største svakhet. Nå er det en av mine fremste styrker, fastslår hun.

 

Rikt og godt liv med BPA

Birgit lever nå det livet hun ønsker. Hun er toppidrettsutøver på heltid, og reiser landet og verden rundt på samlinger og konkurranser. Hun bor i egen leilighet på Majorstua i Oslo, men har tatt pause fra studiene i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Birgit jobber i en 25 prosent stiling i Norges Idrettsforbund, og er sterkt samfunnsengasjert. Avtalen med Vitale BPA sikrer oppfølging av hennes personlige trener og sportslige leder Kirsti Ruud, som assistent i treningshverdagen.

 

Må tilpasse meg omgivelsene

Kirsti hjelper meg til å oppnå den styrken jeg trenger. Jeg kan bruke energien på å utføre alle treningsøvelsene riktig, mens hun tilrettelegger. For meg har det aller viktigste vært å bygge opp en fysisk styrke i overkroppen, som kunne kompensere for den styrken jeg ikke har fra hoften og ned.  Skuldrene og armene er mine ankler og lår. Den fysiske mestringen gir også en verdifull psykologisk effekt. Jeg kan ikke gjøre alt på samme måte som alle andre. Jeg fokuserer på at det er jeg som aller mest må tilpasse meg omgivelsene – ikke alltid omgivelsene som må tilpasse seg meg. Kjerneordet er å være løsningsorientert, sier Birgit.

 

Menneskeverd og respekt

Som etterspurt foredragsholder og inspirator snakker Birgit ofte om menneskeverd uavhengig av fysiske og psykiske forutsetninger, respekt for enkeltmennesket – og om viktigheten av å drive fysisk aktivitet og idrett, uansett hvilke begrensninger man må forholde seg til.

Uansett hva slags bagasje vi har med gjennom livet, er det viktig å dytte på grenser, tørre å gå på trynet – og tørre å prøve på nytt hvis du ikke lykkes i første forsøk. Jeg har blitt god til å tørre å gå på snørra, uten å frykte at det skal redusere mitt menneskeverd, og uten at jeg blir redd for å prøve igjen. Det krever at jeg øver, øver og repeterer. Jeg må legge opp hverdagen på en smart måte, og både være utålmodig for å få til ting, og raus på å gi meg selv nok tid til å mestre dem, sier Birgit Skarstein.

 

Blir ambassadør for Vitalegruppen

Birgit Skarstein får Vitale med på laget frem mot OL i 2016 og 2018. Sponsoravtalen mellom Vitale og Birgit Skarstein ble underskrevet på Olympiatoppen 6. mars.

 

Birgit Skarstein

– Stolt

-Jeg er veldig stolt over å ha Vitale med på laget. Avtalen gir en betydelig faglig og sportslig basis for full fokus på toppidrettssatsingen frem mot Paralympics i Rio neste år, og Pyeongchang i 2018, sier Birgit Skarstein.

-Den sikrer dessuten at jeg nå får tettere oppfølging fra fra min trener, Kirsti Ruud, som kan være med på flere treningssamlinger og konkurranser i inn- og utland. Dette er svært viktig for spissingen av min toppidrettskarriere, sier Birgit Skarstein.

 

 

– Lam etter ulykke
Birgit Skarstein har alltid vært aktiv, og drev blant annet med svømming i 11 år. Etter en badeulykke i 2008 måtte hun gjennom flere operasjoner. Og da hun fikk epiduralbedøvelse i forbindelse med en operasjon høsten 2009, våknet hun opp uten følelser i beina. Hun ble først nasjonalkjent gjennom TV-serien ”Ingen grenser” på NRK i 2012. De siste årene har hun satset knallhardt på toppidrettskarrieren, der hun konkurrerer for Frol IL i langrennpigging og Christiania Roklubb i roing. Hun slo igjennom for fullt på idrettsarenaen i 2013, med vant VM-sølv i roing. I fjor slo hun til med VM-gull i båten.

– Et forbilde
-Vi kunne ikke funnet en bedre ambassadør og frontfigur for Vitale. Birgit er et forbilde for alle her i landet som trosser en bevegelseseller helsemessig utfordring, og som ønsker å være i aktivitet, vil jobb eller rett og slett skape et enklere liv, sier administrerende direktør Magnus Andersson i Vitalegruppen.

-Drivkraften i Vitale er å finne moderne løsninger på gamle problemer og nye utfordringer i den private helsesektoren. Birgits fantastiske profil og genuine engasjement blir en samlende motivasjonskraft for oss alle, sier Andersson.

– Motivator
Han legger til at Vitale ønsker å bruke samarbeidet med Skarstein til å motivere Vitales arbeidsledere, assistenter og samarbeidende kommuner. Birgit Skarstein studerer til daglig statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, og arbeider i en 25 prosent stilling som fagkonsulent i Norges Idrettsforbund. Hun er også medlem i Bioteknologirådet 2014-2018, oppnevnt i Statsråd, og Curator av Global Shapers Oslo hub. Hun er også kjent for sitt brennende engasjement for unge funksjonhemmede.

Magnus og Birgit

 

 

Dette er Birgit Lovise Røkkum Skarstein

 • Født 10. februar 1989
 • Toppidrettsutøver på heltid, med A-stipend fra Olympiatoppen
 • Bosted: Majorstua, Oslo
 • Konkurrerer for Frol IL i langrenn og Christiania Roklubb i roing
 • Slo igjennom på idrettsarenaen i 2013, med bronse i verdenscup og VM-sølv  i roing
 • VM-gull i roing i 2014
 • 8. plass i langrennssprint i Paralympics, Sotsji 2014
 • Studerer statsvitenskap ved Universitetet i Oslo
 • Arbeider i en 25 prosent stilling som fagkonsulent i Norges Idrettsforbund.
 • Medlem av Integreringsutvalget i Norges Idrettsforbund
 • Medlem i Bioteknologirådet 2014-2018 (oppnevnt i Statsråd).
 • Også kjent for sin deltagelse i NRK-serien ”Ingen grenser”, og for sitt brennende engasjement for unge funksjonshemmede.
 • Tidligere styreleder i organisasjonen Unge Funksjonshemmede
 • Curator for Global Shapers, Oslo hub, som utgår fra World Economic Forum
 • Ambassadør for Right2Play
 • Nominert til “Årets Osloborger 2013”
 • Kåret til “Årets Levangerkvinne” i 2015
 • Vitale-ambassadør fra februar 2015. En toårig sponsoravtale spisser satsingen frem mot Paralympics i 2016 og 2018